27 September gaan wij als Gilde De Oude Schuts een bezoek brengen aan onze zusterstad Leuven. Wij moeten vroeg vertrekken en om 07.30 uur verzamelen bij het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Dat is erg vroeg, maar iedereen is op tijd en wij kunnen vertrekken naar België. Zonder problemen parkeren wij de auto's onder het plein in Leuven waar de festiviteiten plaats vinden. Om 10.00 uur staat de H.Mis gepland en op tijd marcheren wij de kerk  binnen, die in de stijgers staat . Hier ligt de stichter van onze stad De Hertog van Brabant Hendrik 1 in zijn graftombe. Een hele mooie dienst volgt, waarin een klein koor zingt, maar erg indrukwekkend is. Na de dienst, is het op zijn vlaams dat wij de overige gilden die wij kennen begroeten. o.a. natuurlijk onze broeders uit Antwerpen, Leuven en Mechelen.
De zon laat zich uitbundig zien en rond de klok van 12.00 uur start de optocht door Leuven, maar deze tocht is niet erg lang en eindigt natuurlijk op het marktplein. Nadat alle gilden zich verzameld hebben en toegesproken zijn door o.a. de Schepen van Leuven en een Minister van het Belgisch kabinet is er een pauze tot 14.00 uur. Om die tijd starten de schietwedstrijden en demonstraties vendelen en volksdansen.
Bekenden groeten elkaar en drinken een pintje samen. Anderen gaan een hapje eten. Allemaal erg ontspannen. het was een  genot om de tentoonstelling van koningszilver te bezoeken. Hierin zaten zilveren onderscheidingen van koningen en keizers en het was smullen van het ten toon gestelde zilveren vakmanschap.